Máramarosszigeti Szent István Napok

Már 5. kiadásánál tart a máramarosszigeti Szent István Napok (SZIN). Idén augusztus 15–20. között zajlik majd a hitet, a kultúrát, a magyar nemzeti identitást megerősíteni hivatott és jókedvet, szórakozást biztosító esperességi szintű, a Bethlen Gábor Alap támogatta programsor. Színes és tartalmas programok közül válogathatnak az érdeklődők. A programpalettáról most sem hiányoznak majd a vallásos, kulturális és szórakoztató jellegű rendezvények. A szervezők nagy szeretettel várnak minden Máramarossziget környékén élő és Máramarosszigetről elszármazott személyt a megrendezésre kerülő eseményekre.

 Augusztus 15-én, a hosszúmezei Nagyboldogasszony búcsúval veszi kezdetét a SZIN, majd ugyanazon a napon, Máramarosszigeten egy egyháztörténeti jellegű levéltári kiállítással folytatódik a program, amely kiállítás a SZIN egész ideje alatt megtekinthető lesz.

A Borromeo Szent Károly-templomban rendezendő koncerteken Máramarossziget szülötte, Covacinschi Yolanda, a Kolozsvári Magyar Opera művésze és Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály-templom karnagya fog föllépni.

A gyermekek és fiatalok számára szervezendő tevékenységek között helyt kapott a budapesti Túri család által tartott hangszerbemutató, valamint a szatmárnémeti Aranykapu Egyesület által tartott tematikus foglalkozás is.

Kiemelkedő programja az idei SZIN-nek az augusztus 18-án sorra kerülő vásáros közösségi nap, ahol Lepedus István, a szatmári katolikus püspökség Világiak Irodájának referense fog előadással egybekötött, felnőtteknek szóló programokat levezényelni. A programnak részét képezi a gyerekeknek és fiataloknak szóló rendezvények sora. A szervezők hangsúlyozottan kérik, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a rendezvényhez, a létszámmal is erősítve egymásban a közösségi tudatot és az összetartozást.

Másnap, augusztus 19-én Szent István-előesti bál lesz a Flamingó étteremben, ahol Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze is fellép, majd az est további részén a Vokál duó biztosítja a jó hangulatot.

Főleg a gyermek- és ifjúsági rendezvények ideje alatt nyílik arra lehetőség, hogy az újonnan épülő magyar bölcsődével és óvodával megismerkedhessenek az érdeklődők.

A lelki élet fontosságát hangsúlyozandó, lehetőség adódik a mindennapi szentmisén való részvételre is, ugyanakkor a nemrég restaurált Kalazanci Szent József-oltárkép megáldását is napirendre tűzték. Az eddigi szokáshoz híven a SZIN ünnepi szentmisével zárul augusztus 20-án.

Borfolk zenekar koncertje

A Borfolk zenekar célja az autentikus magyar népdal és népi tánczene megőrzése, ezen belül legfőképpen a borral, mulatással, bor mellett való nótázással kapcsolatos népi gyakorlat, valamint a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A zenekar elsősorban a magyar nemzeti falusi, paraszti hagyomány zenéjét játssza, de az utóbbi időben nagy figyelmet szentel neves magyar költők verseinek a folklórban való felkutatására és annak megszólaltatására.

A 2010-ben alakult zenekar a SZIGET Táncegyüttes és a Hollósy Simon Művelődési Egylet meghívására érkezik városunkba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Csoóri Sándor Alap támogatásával.

A Borfolk másodjára érkezik Máramarosszigetre, tavaly a Petőfi: Szerelem és bor című előadásukat mutatták be.

A magyar estnek helyt adó Flamingó vendéglőben a koncertet követő vacsora utáni táncház egyben a SZIGET Táncegyüttes évadzáró táncháza.

Az eseményre jegyeket Lovász Dénesnél lehet rendelni a 0741 090 175-ös telefonszámon június 5-ig, melynek ára 65 lej.